Potrebni sastojci:
- 80g pančete, narezane na kockice
- 2-3 mlada crna luka
- 40g putera
- 40g brašna
- 200ml mlijeka
- muskatni oraščić
- 1 kašika senfa
- 285ml pavlake za kuvanje
- 100g na krupno narendanog parmezana
- 200g gorgonzole (ili neki drugi sir ako ne volite plavi, chedddar je takođe sasvim ok)
- so i svježe mljeveni crni biber
- svježa majčina dušica (4 grančice), ako se koristi suva majčina dušica, pola kašičice dodati u pančetu i luk
- malo prezle
- svježi peršun
Priprema:
Makarone skuavati prema uputstvu na pakovanju.
Rernu uključiti na 200०C da se zagrije.
U tiganj sipati malo ulja pa na njemu prodinstati pančetu sa mladim lukom. Dok se pančeta i luk dinstaju pripremiti bijeli sos.
Puter otopiti u šerpici na šporetu, dodati brašno, dobro promiješati i skloniti sa toplote. Lagano dodavati mlijeko, usput miješajući kako se ne bi stvorile grudvice, narendati malo muskatnog oraščića i dodati kašiku senfa. Polako dodati ostatak mlijeka i pavlaku za kuvanje. Vratiti na ringlu da prokuva 2-3min. Od narendanog parmezana 2/3 dodati u sos kao i 150g gorgonzole, dobro promiješati.
U veću činiju sipati prethodno skuvane i ocijeđene makarone, naliti sos sa sirom i promiješati. Dodati pančetu i mladi luk, svježe mljeveni crni biber i malo soli (sir je već dovoljno slan), promiješati i sipati u vatrostalnu posudu za pečenje.
Posuti svježom majčinom dušicom, prezlama i ostatkom parmezana. Dodati i preostale komadiće plavog ili cheddar sira.
Staviti u zagrijanu rernu i peći 20-ak min.
Nasjeckati svježi peršun i posuti po gotovoj tjestenini.
Prijatno 😄
Нема коментара:
Постави коментар