среда, 12. фебруар 2020.

Gulaš (goveđi ili teleći)




Potrebni sastojci:

  • 800g junećeg (ili telećeg) mesa za gulaš
  • 800g ljubičastog ili običnog crnog luka
  • 2 kašike slatke mljevene paprike
  • 1 kašika ljute mljevene paprike (ako ne volite ljuto stavite manje a može se koristiti i tucana paprika kao što sam ja ovog puta)
  • 1 kašika majorana
  • ½ kašike majčine dušice
  • 1 kašičica kima
  • 3 lovorova lista
  • 3 karanfilića
  • 3 zrna začinske kleke (nije neophodna)
  • 150g pavlake za kuvanje
  • 2 kašike balsamico sirćeta
  • 400 - 500ml telećeg bujona
  • 20g svinjske masti
  • 1 ½ kašika gustina
  • 2 kašike srednje ljutog senfa
  • ½ šolje vode 

Priprema:

U jednoj posudi dobro izmiješati meso sa senfom, tako da su komadi mesa sa svih strana prekriveni senfom. Senf pojačava aromu, poboljšava prženje/pećenje i doprinosi gustini sosa. 



U dubokoj šerpi otopite mast i u porcijama propržite meso.


Luk očistite i izrežite na potpuno sitno (najbolje sa multipraktikom, sjeckom).

Ako ćete gulaš peći u rerni, rernu zagrijte na 150०C (gornji i donji grijač). 

Meso koje ste propržili ponovo vratite u šerpu, dodati luk mljevenu slatku i ljutu papriku. Sve dobro promiješati i prikuvati na istoj jačini toplote dok se luk potpuno ne sjedini sa mesom. 


Dodati onoliko bujona koliko je potrebno da bi se prekrilo meso. Zatim dodati začine i dobro promiješati. 


                
Poklopite šerpu i ostavite da se na smanjenoj temperaturi lagano kuva (oko dva ipo sata). Gulaš se može spremati i u prethodno zagrijanoj rerni (peče se oko tri sasta) sa dobro zatvorenim poklopcem. 

Gulaš ponovo prokuvati na ringli, dodati balsamico i pavlaku za kuvanje. Gustin dobro izmiješati u pola šolje hladne vode i lagano dodavati u gulaš dok se ne postigne željena kremastost (uvijek prokuvati). Na kraju, po želji začiniti solju i svježe mljevenim crnim biberom. 



                                                   

Prijatno 😊





Нема коментара:

Постави коментар