Potrebni sastojci:
- 800g junećeg (ili telećeg) mesa za gulaš
- 800g ljubičastog ili običnog crnog luka
- 2 kašike slatke mljevene paprike
- 1 kašika ljute mljevene paprike (ako ne volite ljuto stavite manje a može se koristiti i tucana paprika kao što sam ja ovog puta)
- 1 kašika majorana
- ½ kašike majčine dušice
- 1 kašičica kima
- 3 lovorova lista
- 3 karanfilića
- 3 zrna začinske kleke (nije neophodna)
- 150g pavlake za kuvanje
- 2 kašike balsamico sirćeta
- 400 - 500ml telećeg bujona
- 20g svinjske masti
- 1 ½ kašika gustina
- 2 kašike srednje ljutog senfa
- ½ šolje vode
Priprema:
U jednoj posudi dobro izmiješati meso sa senfom, tako da su komadi mesa sa svih strana prekriveni senfom. Senf pojačava aromu, poboljšava prženje/pećenje i doprinosi gustini sosa.
U dubokoj šerpi otopite mast i u porcijama propržite meso.
Luk očistite i izrežite na potpuno sitno (najbolje sa multipraktikom, sjeckom).
Ako ćete gulaš peći u rerni, rernu zagrijte na 150०C (gornji i donji grijač).
Meso koje ste propržili ponovo vratite u šerpu, dodati luk mljevenu slatku i ljutu papriku. Sve dobro promiješati i prikuvati na istoj jačini toplote dok se luk potpuno ne sjedini sa mesom.
Dodati onoliko bujona koliko je potrebno da bi se prekrilo meso. Zatim dodati začine i dobro promiješati.
Poklopite šerpu i ostavite da se na smanjenoj temperaturi lagano kuva (oko dva ipo sata). Gulaš se može spremati i u prethodno zagrijanoj rerni (peče se oko tri sasta) sa dobro zatvorenim poklopcem.
Gulaš ponovo prokuvati na ringli, dodati balsamico i pavlaku za kuvanje. Gustin dobro izmiješati u pola šolje hladne vode i lagano dodavati u gulaš dok se ne postigne željena kremastost (uvijek prokuvati). Na kraju, po želji začiniti solju i svježe mljevenim crnim biberom.
Prijatno 😊
Нема коментара:
Постави коментар