Jedan slani kuglof 😊
Kalup za kuglof podmazati uljem i pobrašnjaviti.
Staviti pripremljen rolat, premazati umućenim bjelancetom, posuti susamom i makom i ostaviti 15-ak min u kalupu da naraste a rernu uključiti da se zagrije na 200०C (gornji i donji grijač).
Prije samog pečenja rasporediti po koju kockicu maslaca ili margarina preko tijesta. Peći u zagrijanoj rerni 50-55min.
Nakon pečenja kuglof u kalupu treba da odstoji 5-10 minuta. Najblje će se ohladiti na rešetkastoj podlozi (žica od rerne).
Recept sam pronašla na https://moje-grne.com/2014/02/17/slani-kuglof-sa-sirom/
Potrebni sastojci:
- kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200ml toplog mlijeka
- 50ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
Za nadjev:
- 260g sira
- 1 jaje
- 1 žumance
I još:
- bjelance za premazivanje
- susam i mak za posipanje
- komadići margarina ili maslaca
Priprema:
Kvasac razmrvite u mlijeku, dodajte kašičicu šećera i ostavite na toplom 15min.
U činiji za miješanje prosijte brašno, dodajte so, jaja, ulje i nadošli kvasac sa mlijekom. Umijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom da narasta oko 45min. Nadošlo tijesto oklagijum razvući na pobrašnjenoj radnoj podlozi.
Izmiješati jaje i žumance sa sirom i filom premazati rastanjeno tijesto a zatim pažljivo uviti u rolat.
Staviti pripremljen rolat, premazati umućenim bjelancetom, posuti susamom i makom i ostaviti 15-ak min u kalupu da naraste a rernu uključiti da se zagrije na 200०C (gornji i donji grijač).
Prije samog pečenja rasporediti po koju kockicu maslaca ili margarina preko tijesta. Peći u zagrijanoj rerni 50-55min.
Nakon pečenja kuglof u kalupu treba da odstoji 5-10 minuta. Najblje će se ohladiti na rešetkastoj podlozi (žica od rerne).
Prijatno 😊
Нема коментара:
Постави коментар