Kus-kus kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenice. Tradicionalno se servira sa mesom ili povrćem odnosno varivom preko njega. Kus-kus je glavna namirnica u kuhinjama Maroka, Tunisa, Alžira, Libije... a 2011 godine kus-kus je izabran kao treće najdraže jelo Francuza.
Potrebni sastojici:
Za kus-kus:
- 250g kuskusa
- Bujon od povrća ili vrela voda i so
Za varivo od povrća - ratatuj:
- 1 plavi patlidžan
- 2 tikvice
- Crvena i Žuta (ili zelena) paprika babura
- 1 crni luk
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400g sjeckanog paradajza (konzerva)
- 80ml crvenog vina
- 1 kašičica sitno sjeckane svježe majčine dušice
- 1 kašičica sitno sjeckanog ruzmarina
- so i svježe mljeveni crni biber
Za preliv od jogurta:
- 1 čen bijelog luka
- 100ml sojine pavlake za kuvanje
- 150g jogurta od soje
- 1 kašičica sjeckane majčine dušice
- 1 kašičica svježeg peršuna
- So i svježe mljeveni biber
Priprema:
Kuskus pripremiti prema uputstvu sa pakovanja.
Plavi patlidžan, tikvice i paprike operite, očistite i narežite. Crni i bijeli luk očistite i narežite na sitne kockice te kratko propržite u tiganju sa vrućim uljem, dodajte pripremljeno povrće, promiješajte i sve zajedno dinstajte 2-3min.
Dodajte paradajz, crveno vino i začinsko bilje. Zatim začinite solju i biberom i poklopljeno dinstajte 30-ak min na niskoj temperaturi.
U međuvremenu pripremite preliv od jogurta tako što ćete bijeli luk sitno narezati i pomiješati sa sojinom pavlakom, jogurtom, majčinom dušicom i peršunom. Začinite solju i biberom.
Нема коментара:
Постави коментар