петак, 27. март 2015.

Kus-kus sa plavim patlidžanom, tikvicama i prelivom od jogurta



Kus-kus kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenice. Tradicionalno se servira sa mesom ili povrćem odnosno varivom preko njega. Kus-kus je glavna namirnica u kuhinjama Maroka, Tunisa, Alžira, Libije...  a 2011 godine kus-kus je izabran kao treće najdraže jelo Francuza. 


Potrebni sastojici:

Za kus-kus:
  • 250g kuskusa
  • Bujon od povrća ili vrela voda i so

Za varivo od povrća - ratatuj:
  • 1 plavi patlidžan
  • 2 tikvice
  • Crvena i Žuta (ili zelena) paprika babura
  • 1 crni luk
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400g sjeckanog paradajza (konzerva)
  • 80ml crvenog vina
  • 1 kašičica sitno sjeckane svježe majčine dušice
  • 1 kašičica sitno sjeckanog ruzmarina 
  • so i svježe mljeveni crni biber


Za preliv od jogurta:
  • 1 čen bijelog luka
  • 100ml sojine pavlake za kuvanje 
  • 150g jogurta od soje
  • 1 kašičica sjeckane majčine dušice
  • 1 kašičica svježeg peršuna
  • So i svježe mljeveni biber 


Priprema:

Kuskus pripremiti prema uputstvu sa pakovanja. 



Plavi patlidžan, tikvice i paprike operite, očistite i narežite. Crni i bijeli luk očistite i narežite na sitne kockice te kratko propržite u tiganju sa vrućim uljem, dodajte pripremljeno povrće, promiješajte i sve zajedno dinstajte 2-3min. 


Dodajte paradajz, crveno vino i začinsko bilje. Zatim začinite solju i biberom i poklopljeno dinstajte 30-ak min na niskoj temperaturi. 


U međuvremenu pripremite preliv od jogurta tako što ćete bijeli luk sitno narezati i pomiješati sa sojinom pavlakom, jogurtom, majčinom dušicom i peršunom. Začinite solju i biberom. 



Gotovi ratatuj servirajte preko kuskusa i prelijte umakom od jogurta.



Uživajte. prijatno ;-)

Нема коментара:

Постави коментар