Moje strina i tetka su oduvijek bile glavni majstori za krofne tako da se ja nikada nisam usuđivala da probam da ih pravim. Dakle, ove krofne su moj prvenac :-) Iznenadila sam se kako su odlično ispale, mirisne i ukusne a unutra "šuplje" baš onakve kakve trebaju biti.
Recept sam pronasla na http://www.posnajela.rs/2014/09/posne-krofne/ a ja sam ga malo promijenila jer mi nije trebala količina od 1kg brašna.
Sastojci:
- 30g svježeg kvasca
- 4 kašičice šećera
- 1/2 l mlake vode
- 1/2 šoljice ulja
- narendana kora jednog limuna
- oko 700g brašna (ja sam koristila TIP400 meko)
- šećer u prahu ili vanilin šećer
- so
- ulje za prženje
Priprema:
U 250ml mlake vode dodati kvasac i jednu kašičicu šećera pa ostaviti 15-ak min na toplom da kvasac nadođe.
U drugoj posuti pomiješati 250ml mlake vode, pola šoljice ulja i preostale 3 kašičice šećera.
Brašno (oko 650g) prosijati u posudu za miješenje pa mu dodati narendanu koricu limuna i malo soli. Pomiješati nadošli kvasac sa mješavinom ulja, vode i šećera pa sa tim umijesiti tijesto da ne bude previše tvrdo ali se odvaja od varjače. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 40-ak min da tijesto nadodje.
Nadošlo tijesto izručiti na pobrašnjenu radnu ploču, po potrebi dodati brašno toliko da se oglagijom može rastanjiti na 1cm debljine. Čašom ili modlom vaditi krofne i ostaviti ih još 5min da odstoje a za to vrijeme u šerpi zagrijati dovoljno ulja da krofne mogu da plivaju u njemu.
Ulje ne treba da bude previše zagrijano da ne bi izgorelo a krofne pržite tako da se ne dodiruju prilikom prženja.
Gotove krofne vadite na na papirni ubrus i kada se ohlade pospite mješavinom vanilinog i šećera u prahu.
Uživajte. Prijatno ;-)
Dakle NJAM 😆
ОдговориИзбриши