недеља, 1. март 2015.

Jednostavna posna torta sa čokoladom, vegan cherry chocolate cake

Torticu sam pravila prije par dana, jednostavna za pripremu, sočna, savršena :-) 

For english please follow http://cookieandkate.com/2011/healthy-cherry-chocolate-cake/

Sastojci za koru:

  • 1 1/2 šolje brašna od cijelog zrna (npr, raženo brašno od cijelog zrna)
  • 1/3 šolje kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja smeđeg šećera 
  • 1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja (ili nekog kvalitetnog biljnog) 
  • 1 šolja filter kafe (ili neke druge instant kafe)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 400g svježih višanja (ja sam koristila višnje iz kompota (tegla) prethodno ocijeđene od soka i odlične su za ovu torticu)
Za glazuru:
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 1 - 2 kašike vrele vode
  • 1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:

Uključite rernu da se grije na 190C, ako koristite svježe višnje operite ih i očistite od koštica a one iz kompota ocijedite. Okrugli kalup za torte obložite masnim papirom. 
U posudi izmiješajte brašno, kakao, sodu, so, i šećer pa sve sipajte direktno u kalup (moj kalup je prečnika 23cm a možete koristiti i onaj od 20cm). 



Sve tečne sastojke izmjerite pa sipajte u kalup preko suvih sastojaka i miješajte žicom dok ne dobijete glatku smjesu. 




Na samom kraju dodajte sirće i brzo miješajte, pojaviće se mjehurići kao reakcija sirćeta i sode.


Kad ste sve promiješali, po vrhu poslažite višnje i lagano ih prstima utisnite u smjesu pa stavite u zagrejanu rernu, 35 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi. 
Dok se torta hladi pripremite glazuru.


Čokoladu topite na pari sa par kašika vode i mešajte dok se u potpunosti ne istopi. Na samom kraju dodajte vanila ekstrakt, promiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača. Kolač možete ukrasiti šećerom u prahu. 




Uživajte. Prijatno ;-)






 

Нема коментара:

Постави коментар