Torticu sam pravila prije par dana, jednostavna za pripremu, sočna, savršena :-)
For english please follow http://cookieandkate.com/2011/healthy-cherry-chocolate-cake/
Sastojci za koru:
For english please follow http://cookieandkate.com/2011/healthy-cherry-chocolate-cake/
Sastojci za koru:
- 1 1/2 šolje brašna od cijelog zrna (npr, raženo brašno od cijelog zrna)
- 1/3 šolje kakao praha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja (ili nekog kvalitetnog biljnog)
- 1 šolja filter kafe (ili neke druge instant kafe)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 400g svježih višanja (ja sam koristila višnje iz kompota (tegla) prethodno ocijeđene od soka i odlične su za ovu torticu)
Za glazuru:
- 100g čokolade za kuvanje
- 1 - 2 kašike vrele vode
- 1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Uključite rernu da se grije na 190C, ako koristite svježe višnje operite ih i očistite od
koštica a one iz kompota ocijedite. Okrugli kalup za torte obložite masnim papirom.
U posudi izmiješajte brašno, kakao, sodu, so, i šećer pa sve sipajte
direktno u kalup (moj kalup je prečnika 23cm a možete koristiti i onaj od 20cm).
Sve tečne sastojke izmjerite pa sipajte u kalup preko suvih sastojaka i miješajte žicom dok ne dobijete glatku smjesu.
Na samom kraju dodajte sirće i brzo miješajte, pojaviće se mjehurići
kao reakcija sirćeta i sode.
Kad ste sve promiješali, po vrhu poslažite višnje i lagano ih prstima
utisnite u smjesu pa stavite u zagrejanu rernu, 35 minuta. Nakon pečenja ostavite da se
ohladi.
Dok
se torta hladi pripremite glazuru.
Čokoladu topite na pari sa par kašika vode i mešajte dok se u
potpunosti ne istopi. Na samom kraju dodajte vanila ekstrakt, promiješajte i
prelijte preko ohlađenog kolača. Kolač možete ukrasiti šećerom u prahu.
Uživajte. Prijatno ;-)
Нема коментара:
Постави коментар