Još jedno ukusno posno jelo, lako za spremanje a zdravo FALAFEL.
Falafel su fritirane kuglice koje mogu biti od leblebije ili pasulja. Izvorno, falafel je porijeklom iz Palestine i Libana a danas je dio kuhinje cijelog bliskog istoka i sjeverne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael, donijeti su i u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela.
U ovom receptu smjesu za falafel ja sam iskoristila za pravljenje pečenih burgera.
For english please follow: http://www.abeautifulmess.com/2013/04/homemade-falafel-cucumber-dressing.html
Potrebni sastojci:
- 2 konzerve leblebije (ili dvije čaše suvih leblebija, ostavljenih u vodi preko noći)
- Manja glavica crvenog luka
- 5 čenova bijelog luka
- 1/3 šolje brašna od leblebija (može i obično)
- Svježi peršun
- Svježi korijander
- So, biber, malo kima i malo praška za pecivo
Priprema:
U multipraktiku sameljite leblebiju, bijeli i crveni luk, peršun i korijander.
Treba da dobijete gustu pastu. Pazite da ne dodajete nikakvu tečnost i dobro ocijedite leblebiju prije nego krenete sa mljevenjem.
Kad ste sve dobro samljeli, smjesu prebacite u veću posudu, začinite je solju, biberom, kimom, dodajte prašak za pecivo i brašno.
Rernu uključite na 230°C. Formirajte burgere, posložite ih u pleh i četkicom premažite sa po malo maslinovog ulja.
Ako više volite prženi falafel onda pripremljenu smjesu prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru na dva sata da se odmara. Ovo je vrlo važno i ako preskočite ovaj dio falafel će se raspadati tokom prženja.
Нема коментара:
Постави коментар