петак, 27. март 2015.

Domaći posni falafel (burgeri)

      Još jedno ukusno posno jelo, lako za spremanje a zdravo FALAFEL.

Falafel su fritirane kuglice koje mogu biti od leblebije ili pasulja. Izvorno, falafel je porijeklom iz Palestine i Libana a danas je dio kuhinje cijelog bliskog istoka i sjeverne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael, donijeti su i u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela. 

U ovom receptu smjesu za falafel ja sam iskoristila za pravljenje pečenih burgera.  

                                         


Potrebni sastojci: 

  • 2 konzerve leblebije (ili dvije čaše suvih leblebija, ostavljenih u vodi preko noći) 
  • Manja glavica crvenog luka
  • 5 čenova bijelog luka 
  • 1/3 šolje brašna od leblebija (može i obično) 
  • Svježi peršun
  • Svježi korijander
  • So, biber, malo kima i malo praška za pecivo

Priprema: 

U multipraktiku sameljite leblebiju, bijeli i crveni luk, peršun i korijander. 


Treba da dobijete gustu pastu. Pazite da ne dodajete nikakvu tečnost i dobro ocijedite leblebiju prije nego krenete sa mljevenjem. 



Kad ste sve dobro samljeli, smjesu prebacite u veću posudu, začinite je solju, biberom, kimom, dodajte prašak za pecivo i brašno. 

                                                      

Rernu uključite na 230°C.  Formirajte burgere, posložite ih u pleh i četkicom premažite sa po malo maslinovog ulja. 




Ako više volite prženi falafel onda pripremljenu smjesu prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru na dva sata da se odmara. Ovo je vrlo važno i ako preskočite ovaj dio falafel će se raspadati tokom prženja.


Burgere možete poslužiti u zemički sa svježom salatom i prelivom po želji.

Uživajte. Prijatno ;-)

Нема коментара:

Постави коментар