Posne pljeskavice odlične su kao večera uz salatu, bareno ili grilovano povrće ili bogati burger. Sadrže vrlo malo ulja a za one koji poste na vodi može se i to malo izbaciti.
Sastojci:
Sastojci:
·
2 kašičice maslinovog ulja + još malo za premazivanje
patlidžana
·
1 crveni luk, srednje veličine, nasjeckan
·
400 gr pasulja (kuvanog) (može iz konzerve, ja sam stavila jednu konzervu bijelog i jednu konzervu crvenog pasulja prethodnog opranog i ocijeđenog)
·
1/4
šolje (od 250 ml) nasjeckane zelene paprike
·
1/2 patlidžana srednje veličine
·
1/4 šolje nasjeckanog svežeg peršuna
·
1 kašika pinjola (nije obavezno a ako se koriste prethodno ih malo propržiti na suvom tiganju)
·
1 čen belog luka, nasjeckan
·
1 kašičica morske soli
Bibera po ukusu
·
1 kašičica mljevenog kima
·
1/2 šolje tahinija
·
1 šolja prezle
Priprema:
Zagrejte rernu na 230C.
Izrežite patlidžan na kolutiće, premažite maslinovim uljem sa obe strane.
Poredajte na tepsiju obloženu aluminijumskom folijom i pecite 10 minuta sa
jedne, pa ih okrenite i pecite 5 minuta sa druge strane.
Dok se patlidžan peče stavite luk sa maslinovim uljem u tiganj i dinstajte dok ne omekša. Izvadite patlidžan iz rerne, pa je smanjite na 200C.
U veću posudu stavite,
pečeni patlidžan, udinstani luk, kuvani pasulj, papriku, peršun, pinjole, bijeli luk, so i kim. Dodajte humus ili tahini, pa dobro izmiješajte.
Sve stavite u multipraktik za hranu i izmiksajte dobro da se sastojci sjedine
i pretvore u ujednačenu smjesu.
Vratite smjesu u posudu, dodajte prezle, pa rukama oblikujte pljeskavice.
Tepsiju obložite
aluminijumskom folijom (nauljite) ili papirom za pečenje, pa poređajte pljeskavice i pecite u rerni 20-ak min (dok blago porumene) pa okrenite i pecite još 10-ak min sa druge strane.
Od ove količine smjese ja sam imala 12 pljeskavica.
Kako sam već navela, možete ih služiti uz salatu, u mom slučaju to je posna salata sa svježim krastavcima (recept slijedi) a možete napraviti burger sa paradajzom, kisjelim krastavcima, tahinijem... ili dodatkom po želji.
Uživajte. Prijatno ;-)
Нема коментара:
Постави коментар