четвртак, 26. фебруар 2015.

Posne pljeskavice sa plavim patlidžanom

Posne pljeskavice odlične su kao večera uz salatu, bareno ili grilovano povrće ili bogati burger. Sadrže vrlo malo ulja a za one koji poste na vodi može se i to malo izbaciti.

Sastojci: 



·         2 kašičice maslinovog ulja + još malo za premazivanje patlidžana
·         1 crveni luk, srednje veličine, nasjeckan
·         400 gr pasulja (kuvanog) (može iz konzerve, ja sam stavila jednu konzervu bijelog i jednu konzervu crvenog pasulja prethodnog opranog i ocijeđenog) 
·         1/4 šolje (od 250 ml) nasjeckane zelene paprike
·         1/2 patlidžana srednje veličine
·         1/4 šolje nasjeckanog svežeg peršuna
·         1 kašika pinjola (nije obavezno a ako se koriste prethodno ih malo propržiti na suvom tiganju)
·         1 čen belog luka, nasjeckan
·         1 kašičica morske soli
         Bibera po ukusu
·         1 kašičica mljevenog kima
·         1/2 šolje tahinija 


·         1 šolja prezle



        Priprema: 

        Zagrejte rernu na 230C. Izrežite patlidžan na kolutiće, premažite maslinovim uljem sa obe strane. Poredajte na tepsiju obloženu aluminijumskom folijom i pecite 10 minuta sa jedne, pa ih okrenite i pecite 5 minuta sa druge strane.


Dok se patlidžan peče stavite luk sa maslinovim uljem u tiganj i dinstajte dok ne omekša. Izvadite patlidžan iz rerne, pa je smanjite na 200C. 





U veću posudu stavite, pečeni patlidžan, udinstani luk, kuvani pasulj, papriku, peršun, pinjole, bijeli luk, so i kim. Dodajte humus ili tahini, pa dobro izmiješajte. Sve stavite u multipraktik za hranu i izmiksajte dobro da se sastojci sjedine i pretvore u ujednačenu smjesu. 


Vratite smjesu u posudu, dodajte prezle, pa rukama oblikujte pljeskavice.



Tepsiju obložite aluminijumskom folijom (nauljite) ili papirom za pečenje, pa poređajte pljeskavice i pecite u rerni 20-ak min (dok blago porumene) pa okrenite i pecite još 10-ak min sa druge strane.
Od ove količine smjese ja sam imala 12 pljeskavica. 


Kako sam već navela, možete ih služiti uz salatu, u mom slučaju to je posna salata sa svježim krastavcima (recept slijedi) a možete napraviti burger sa paradajzom, kisjelim krastavcima, tahinijem... ili dodatkom po želji.




Uživajte. Prijatno ;-) 




Нема коментара:

Постави коментар