среда, 25. фебруар 2015.

Divna posna fritata, pravljena juče :-)

Fritata je ukusno italijansko jelo, može se praviti na razne načine, kombinovati i dodavati uvijek nešto novo od sastojaka. 

Racept za ovu fritatu je sa bloga Anodetomungbeans.

Posna (veganska) fritata, izgleda odlično, ukus joj je divan. Osnova je (u ovoj verziji) integralna riža a fil je sa mnogo povrća i tofu sirom. Mogu se dodati i tikvice, grilovani plavi patlidžan, kromprir...


Moj kalup je prečnika 23 cm i sasvim je dobar za ovu fritatu ali se može koristiti i manji. Ja sam je pravila za večeru uz povrćnu čorbu sa crvenim sočivom (recept slijedi) i zelenom salatom. 

Sastojci: 

  • 1 ¾ šolje kuvane smeđe (ili obične) riže
  • 1 zamjena za jaje (pomiješajte 1 kašiku mljevenog lanenog smenena i 3 kašike vode
  • 1 žuta paprika, nasjeckana
  • 1/2 luka nasjeckanog
  •  4 mlada luka (naseckani i bijeli i zeleni djelovi)
  •  4 čena belog luka, nasjeckana
  • 3 gljive po izboru (ja sam koristila braon šampinjone) naseckane
  • 100 gr naseckanog raštana (u mojoj verziji je mlada blitva)
  • 100 gr mladih listova spanaća
  •   Veća šaka listova bosiljka
  • 340 gr čvršćeg tofu sira (makrobiotika tofu je odličan) 
  •  2 kašičice senfa dižon
  • ½ kašičice kurkume
  •  2 kašike soja sosa
  • 3 kašike prehrambenog neaktivnog kvasca (pivski kvasac iz prodavnice zdrave hrane) 
  • 2/3 šolje sojinog ili bademovog mleka
  •  2 kašike aru praha (ili 3 kašike kukuruznog skroba) 
  • 1 kašika ulja (ja sam koristila maslinovo ulje) 


·          Priprema: 
       Za koru zagrijte prvo rernu na 190C i nauljite okruglu tepsiju ili kalup. Pomiješajte vašu zamenu za jaje sa kuvanom rižom, pa utisnite smesu u dno tepsije. Premažite površinu uljem i stavite u rernu da se peče 10 minuta. Izvadite i ostavite sa strane. Rernu smanjite na 180C. 
     Zagrijte malo ulja u tavi, pa dinstajte luk, bele delove mladog luka i beli luk dok ne omekšaju. Ubacite papriku i gljive, pa dinstajte još 10 minuta. Dodajte spanać, raštan, bosiljak i zelene delove mladog luka (jedno po jedno) – dodavajte polako.
     
Kada listovi “uvenu” smanjite temperaturu na najniže. Sa strane ubacite tofu u multipraktik ili blender sa senfom, kukrkumom, soja sosom, kvascem, sojinim mlijekom, aru prahom i uljem. Sve izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Uspite je u dinstano povrće i dobro izmiješajte dok se sve ne sjedini. Sada sipajte smjesu preko kore od riže i sve pecite u rerni 40 do 50 minuta. Proverite nakon 35 minuta da vidite da li torta fritata prebrzo rumeni.
·        Kada bude gotovo izvadite je iz rerne i ostavite da odstoji sat vremena. Skinite i stranice kalupa, pa sačekajte da se u potpunosti ohladi. Režite i služite. 
     Prijatno ;-) 









·     
·        
·         
·       
·         
·     
·         
·        
·         
·        
·   







Нема коментара:

Постави коментар