Fritata je ukusno italijansko jelo, može se praviti na razne načine, kombinovati i dodavati uvijek nešto novo od sastojaka.
Racept za ovu fritatu je sa bloga Anodetomungbeans.
Moj kalup je prečnika 23 cm i sasvim je dobar za ovu fritatu ali se može koristiti i manji. Ja sam je pravila za večeru uz povrćnu čorbu sa crvenim sočivom (recept slijedi) i zelenom salatom.
Sastojci:
- 1 ¾ šolje kuvane smeđe (ili obične) riže
- 1 zamjena za jaje (pomiješajte 1 kašiku mljevenog lanenog smenena i 3 kašike vode
- 1 žuta paprika, nasjeckana
- 1/2 luka nasjeckanog
- 4 mlada luka (naseckani i bijeli i zeleni djelovi)
- 4 čena belog luka, nasjeckana
- 3 gljive po izboru (ja sam koristila braon šampinjone) naseckane
- 100 gr naseckanog raštana (u mojoj verziji je mlada blitva)
- 100 gr mladih listova spanaća
- Veća šaka listova bosiljka
- 340 gr čvršćeg tofu sira (makrobiotika tofu je odličan)
- 2 kašičice senfa dižon
- ½ kašičice kurkume
- 2 kašike soja sosa
- 3 kašike prehrambenog neaktivnog kvasca (pivski kvasac iz prodavnice zdrave hrane)
- 2/3 šolje sojinog ili bademovog mleka
- 2 kašike aru praha (ili 3 kašike kukuruznog skroba)
- 1 kašika ulja (ja sam koristila maslinovo ulje)
·
Priprema:
Za koru zagrijte prvo rernu na 190C i nauljite okruglu
tepsiju ili kalup. Pomiješajte vašu zamenu za jaje sa kuvanom rižom, pa utisnite
smesu u dno tepsije. Premažite površinu uljem i stavite u rernu da se peče 10
minuta. Izvadite i ostavite sa strane. Rernu smanjite na 180C.
Zagrijte malo ulja u tavi,
pa dinstajte luk, bele delove mladog luka i beli luk dok ne omekšaju. Ubacite
papriku i gljive, pa dinstajte još 10 minuta. Dodajte spanać, raštan,
bosiljak i zelene delove mladog luka (jedno po jedno) – dodavajte polako.
Kada listovi “uvenu”
smanjite temperaturu na najniže. Sa strane ubacite tofu u multipraktik ili
blender sa senfom, kukrkumom, soja sosom, kvascem, sojinim mlijekom, aru prahom i
uljem. Sve izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Uspite je u dinstano povrće
i dobro izmiješajte dok se sve ne sjedini. Sada sipajte smjesu preko kore od riže
i sve pecite u rerni 40 do 50 minuta. Proverite nakon 35 minuta da vidite da li
torta fritata prebrzo rumeni.
· Kada bude gotovo izvadite
je iz rerne i ostavite da odstoji sat vremena. Skinite i stranice kalupa, pa sačekajte da se u potpunosti ohladi.
Režite i služite.
Prijatno ;-)
Prijatno ;-)
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
Нема коментара:
Постави коментар