Ako želite originalnu verziju koja podrazumijeva parmezan i ostale mrsne sastojke, slijedite link https://www.annabel-langbein.com/recipes/saffron-spinach-risotto/424/ 😊
Potrebni sastojci:
- 900ml bujona od povrća (ili pilećeg za mrsnu varijantu)
- 30 niti šafrana
- 1 veći crni luk, sitno nasjeckan
- 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckanog
- 3 kašike maslinovog ulja
- šoljica ipo riže za rižoto
- ½ šoljice bijelog vina
- opciono, soljica na krupno rendanog parmezana
- pakovanje baby spanaća, opranog i prosušenog u centrifugi za salatu
- biljni maslac (opciono obični, kravlji maslac)
- so, biber po želji
Priprema:
Na šporet staviti dvije šerpe. U jednoj zagrijati bujon i dodati niti šafrana.
U drugoj šerpi lagano zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, bijeli luk (dinstati toliko da luk omekša a da ne potamni). Nakon 5 min dinstanja dodati šoljicu ipo riže za rižoto. Dobro izmiješati pa dodati pola šoljice bijelog vina. Promiješati i ostaviti 2min da riža upije vino. Zagrijani bujon dodati u rižoto, posoliti.
Kad počne da ključa poklopiti i smanjiti temperaturu na najniže. Ostaviti da se lagano krčka 15min. Nakon 15min u rižoto, koji je više tečan nego gust, dodati baby spanać.
Umiješati. (Za mrsnu varijantu u ovom trenutku dodajemo parmezan i kašiku maslaca). Dodati kašiku biljnog maslaca. Izmiješati.
Prijatno 😊
Нема коментара:
Постави коментар