петак, 10. април 2020.

Rižoto sa šafranom i spanaćem (posna varijanta)


Ako želite originalnu verziju koja podrazumijeva parmezan i ostale mrsne sastojke, slijedite link https://www.annabel-langbein.com/recipes/saffron-spinach-risotto/424/  😊


Potrebni sastojci: 

  • 900ml bujona od povrća (ili pilećeg za mrsnu varijantu)
  • 30 niti šafrana
  • 1 veći crni luk, sitno nasjeckan
  • 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckanog
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • šoljica ipo riže za rižoto
  • ½ šoljice bijelog vina
  • opciono, soljica na krupno rendanog parmezana
  • pakovanje baby spanaća, opranog i prosušenog u centrifugi za salatu
  • biljni maslac (opciono obični, kravlji maslac) 
  • so, biber po želji

Priprema: 

Na šporet staviti dvije šerpe. U jednoj zagrijati bujon i dodati niti šafrana. 





U drugoj šerpi lagano zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, bijeli luk (dinstati toliko da luk omekša a da ne potamni). Nakon 5 min dinstanja dodati šoljicu ipo riže za rižoto. Dobro izmiješati pa dodati pola šoljice bijelog vina. Promiješati i ostaviti 2min da riža upije vino. Zagrijani bujon dodati u rižoto, posoliti. 



Kad počne da ključa poklopiti i smanjiti temperaturu na najniže. Ostaviti da se lagano krčka 15min. Nakon 15min u rižoto, koji je više tečan nego gust, dodati baby spanać. 





Umiješati. (Za mrsnu varijantu u ovom trenutku dodajemo parmezan i kašiku maslaca). Dodati kašiku biljnog maslaca. Izmiješati. 





Prijatno 😊





Нема коментара:

Постави коментар