петак, 10. април 2020.

Burgundski gulaš sa pečurkama (posno) sa pire krompirom


Recept je sa linka https://elavegan.com/de/pilz-gulasch-bourguignon/ (njemačka i engleska verzija) 😉


Potrebni sastojci: 

Gulaš: 
  • 300g svježih pečuraka (npr. šampinjoni, portobello), narezanih
  • 1 kašika ulja
  • ½ veće glavice luka
  • 140g šargarepe
  • 100g smrznutog graška (ili iz konzerve) 
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 kašičica sušene majčine dušice (ili ¾ kašičicece svježe)
  • 1 kašičica crnog luka u granulama
  • so po želji 
  • ¼ kašičice crnog bibera, ili količina po želji
  • ¼ kašičice mljevene paprike
  • 80ml crvenog vina
  • ½ kašike Tamari ili soja sosa
  • 180ml bujona od povrća
  • 60ml biljnog mlijeka
  • ¾  kašike gustina 
Krompir pire: 
  • 600g krompira
  • 60ml mlijeka od kokosa (može i neko drugo biljno ali je procenat biljnih masti u kokosovom mlijeku veći pšto ga čini kremastijim i pogodnijim za pire)
  • ½ mljevenog muskatnog oraščića
  • Mljeveni crni biber (iz mlina) i so po želji 

Priprema: 

U šerpi zagrijati ulje na srednjoj temperaturi. Dodati crni luk i dinstati 4-5min. Dodati pečurke, šargarepu, grašak, bijeli luk, majčinu dušicu i ostale začine. Dinstati još minut često miješajući. 



Dodati vino i ostaviti da se kuva 2min. Zatim dodati Tamari ili soja sos i bujon od povrća. Poklopiti i kuvati 10-12min na srednjoj temperaturi, ili dok šargarepa i grašak omekšaju. 

U biljno mlijeko dodati gustin, dobro izmiješati. Smjesu dodati u šerpu sa ostalim sastojcima, promiješati (sos će se brzo zgusnuti). Ostaviti još par minuta da se krčka. 

Začiniti po želji. 

Kuvanom i ocijeđenom krompiru dodati mlijeko od kokosa, muskatni oraščić, so i biber (po želji možete dodati i posni maslac), izmiješati i ispasirati. 

Gulaš preliti preko krompir pirea i posuti svježim peršunom. 



Prijatno 😊











Нема коментара:

Постави коментар